Култура

Почина Артур Хилер, познат по „Љубовна приказна“

Артур Хилер, канадски-американски режисер, автор на повеќе од 33 филма режисерот на романтичната „Љубовна приказна“ со Али Мек Гроу и Брајан О Нил, почина вчера, на 17 август на 92 години.

Неговата долга кариера од 50 започнува во Канада а потоа доаѓа во САД. Започнува во Би-би-си, а потоа целиот ангажман го насочува на телевизија и филм, во периодот од 1989 до 1993 година е претседател на режисерите на САД, а од 1993 до 1997 е на челната позиција на Американската академија за филмска уметност. Филмот „Љубовна приказна“ со кој ја стекна најголемата популарност, доби награда за музика.

Автор:

Слични статии

Напишете коментар

Вашата е-пошта адреса нема да биде прикажана во коментарите. Задолжителните полиња се означени со *