Култура

Топ 10 археолошки откритија во 2016 година

Изминатава 2016 откри неверојатен спектар на археолошки откритија коишто ги поместија границите на научното истражување и нашето разбирање на минатото. Следнава листа ги претставува 10 од највозбудливите откритија во2016  година, објави Heriyagedaily.

Куќи од бронзено време пронајдени во Источна Англија

Археолозите открија извонредно добро сочувани дрвени куќи од бронзеното доба, во серијата истражувања во текот на годината во Источна Англија. Овој пронајдок го дава на увид   домашниот живот што се водел пред 3.000 години. Населбата, која датира од крајот на бронзеното време (1200-800 п.н.е.), била дом на неколку семејства кои живееле во голем број во дрвени куќи на потпорници над водата. Населбата била уништена од пожар што предизвикало живеалиштата да пропаднат во реката. 

2 – Шведски археолози открија непознат антички град во Грција

Археолозите од Универзитетот во Гетеборг почнаа истражување на претходно непознат антички град во едно село наречено Vlochós, пет часа северно од Атина. Археолошки остатоци се расфрлани и околу ридот Strongilovoúni кои може да датираат од неколку историски периоди. Расфрланите остатоци се сметаа за ирелевантни како дел од небитна населба на ридот, по само една сезона истраживање пронајдоците зборуваат за град од поголемо значење. 

3 –Спектакуларни товар од антички брод пронајден во Цезареја

Археолозите нуркачи во античкото пристаниште во Националниот парк Цезареја, пронајдоа убави артефакти и монети одбродолом пред  1.600 години. Ова е најголемиот наод на артефакти пронајдени во море во изминатите триесет години. Многу од артефактите се бронза и сочувани во добра  состојба: бронзена лампа со ликот на богот-сонце Сол, фигура на месечевата божица Луна, светилка во ликот на африкански роб,  бронзени скулптури со природна големина,  објекти обликувани во форма на животни, како што се на кит, бронзена тапа во вид на дива свиња…

4 – Град од бронзеното време откриен во северен Ирак

Универзитетот во Тибинген откриле голем град од бронзено време недалеку од градот Дохук во северен Ирак. Истражувањата покажале дека населбата, кој сега е дом на мала курдска заедница во селото Bassetki во автономниот регион Курдистан, е основана  3000 години п.н.е. и се развивала во континуитет  повеќе од 1200 години. Археолозите исто така, откриле  слоеви од населба кои датираат од периодот на Акадијското царство (2340-2200 п.н.е.), кое се смета за првата светска империја во историјата на човештвото.

5 – Археолозите открија Могила од железно време стара 2.500 години 

Археолозите открија 40 метарска тумба во Јоркшир, всушност, е уникатен споменик од железното време, изградена од пред повеќе од 2.500 години.  Откривањето на  оваа могила  прави Skipsea замокот да биде уникатен споменик пд железното време во Велика Британија. Претходно, само помали могили се пронајдени од овој период.

6 – Археолозите во Норвешка се откријат црквата и олтарот на Викинг кралот Олаф Haraldsson

Археолозите во Норвешка тврдат дека откриле црква каде што Викинг кралот, Олаф Haraldsson прв пат е заштитен како светец. Археолозите кои работат на еден сајт во близина на Trondheim откопаа темели на дрвена црква во која бил прогласен за светец. 

7 – Структури на француски пештера фрла нова светлина на неандерталците

Длабоко во Bruniquel пештерата, во југозападниот дел на Франција, на 336 метри од влезот на пештерата, неодамна беше датиран дека потекнува од пред  176.500 години. Ова откритие укажува на тоа дека луѓето почнале да ги окупираат пештерите многу порано отколку што претходно се мислеше.

8 – Фараонска гробница -брод откриени во Абидос, Египет

Во пустината на Абидос во Египет, археолози открија остатоци од подземна фараонска гробница- брод кој датира од времето на владеењето на Senwosret III (ц. 1850 п.н.е.) На оригиналниот брод, најверојатно фараонска погребен брод останале само неколку штици. Во внатрешноста на комората, на бели-измиени малтер ѕидови, на издолжена комора со димензии, 21 метри и 4 метри, се цртежи на повеќе од 120 фараонски скутери, повеќе од 145 керамички садови, погребани со нивните вратови свртен кон влезот на церемонијалниот брод.

9 –Ризница на римски чевли

Пред 1.800 години римската војска најтешко ја одбрани својата тврдини на местото Vindolanda. Неколку стотици војници и нивните семејства се наоѓале покрај ѕидините, зад кои се боделе битки помеѓу северните британски племиња и римските сили. Откако завршила војната војниците и нивните семејства се повлекле од тврдината, но тие кои не можеле да заминат биле фрлени во одбрана на рововите. Во 2016 година, археолозите откриле неверојатна временска капсула на животот , а меѓу остатоците биле кучешки и мачешки скелети, керамика, кожа и 421 ообувка.

Flat Lay (Top view) of smart phone components isolate on white background with copy space

Тим од меѓународни археолози веруваат дека мумифицираните нозе во италијански музеј може да припаѓаат на египетската кралица Нефертари –  сопруга на фараонот Рамзес втори.  Како омилена сопруга на фараонот Рамзес Втори, Нефертари е пронајдена во најубаво украсена гробница во Долината на кралевите. Иако гробовите се ограбувани во античките времиња, откриен од страна на италијанските археолози во 1904 година, се пронајдени предметите кои беа испратени во Египетскиот музеј во Торино. Ова вклучува еден пар на мумифицирани нозе кои би можеле да бидат дел од подоцнежен погребване како што често беше случај и во други гробници во регионот. Но, како што на нозете никогаш не биле научно испитани, беше одлучено да се испита дали нозете всушност би можеле да се дел од најлегендарната кралица на Египет.

Слични статии

Напишете коментар

Вашата е-пошта адреса нема да биде прикажана во коментарите. Задолжителните полиња се означени со *