Култура

„Скопје сонува„ – краткометражен филм по повод 55 годишнина од земјотресот во Скопје

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = 'https://connect.facebook.net/nl_NL/sdk.js#xfbml=1&version=v3.1'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

СКОПЈЕ СОНУВА

#ЗборуваСкопје Погледнете го краткометражниот филмски колаж "СКОПЈЕ СОНУВА" изработен од Дина Дума, по повод одбележување на 55 годишнината од катастрофалниот земјотрес кој го погоди Скопје на 26 јули 1963.Користени материјали од архивата на Кинотека на Македонија:Скопје ‘63 (Вељко Булаиќ, 1964)Кеј 13 ноември (Димитрие Османли, 1964)Градот на Вардар (Бранко Гапо, 1961)Користени материјали од постојаната поставка на Музејот на град Скопје:Нова Македонија, Орган на Социјалистичкиот сојуз на работниот народ на Македонија, 27 јули 1963Vjesnik, Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske, Zagreb – Godina XXIV, Broj 5905, Izdanje IV, Nedelja 28. Srpanj 1963Vjesnik, Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske, Zagreb – Godina XXIV, Broj 5913, Izdanje IV, Ponedeljak 5. Kolovoza 1963Vjesnik u Srijedu, Jugoslovenski informativni tjednik, Zagreb, 31.VII.1963, Br.587, Трудбеник, Весник на Синдикалноите организации на Македонија, Год:XVIII, Специјално издание, 4 август 1963Трудбеник, Весник на Синдикалноите организации на Македонија, Год: XVIII, Бр.32, 11 август 1963Tribune De Lausane, №208 – Samedi 27 juillet 1963 Tribune De Lausane, №209 – Dimanche 28 juillet 1963 Le Figaro, 137 Anneé, №.5.880, Lundi 9. Juillet 1963 The Sunday Times, №.7315, Julu 28 1963Paris Match, № 748 / 10 Aout 1963 Користена музика:Роден крај (Изведувач: Импулси, Автор: Драган Ѓаконовски – Шпато)Песна за Скопје (Изведувач: Хорот Развигорче – Скопје, Текст: Бошко Смаќовски, Музика и аранжман: Александар Џамбазов)

Geplaatst door Град Скопје op Zaterdag 28 juli 2018

 

Автор:

Напишете коментар

Вашата е-пошта адреса нема да биде прикажана во коментарите. Задолжителните полиња се означени со *