Култура

„Духовите на Африка“ за затвора со предавање на проф. Никос Чаусидис

Во понеделник (17. декември) во 20 часот ќе се затвори изложбата „Духовите на Африка“, што посетителите можеа да ја видат последните два месеци. Ова е една од најуспешните изложби во Музеј на Македонија и по тој повод ја затвораме со пригоден настан. Во рамки на настанот професорот Никос Чаусидис ќе го одржи предавањето насловено како „Африкански елементи во културното наследство на Балканот“, во кое ќе ги акцентира митските и симболичките елементи поврзани со Африка и  коишто се присутни на балканското поднебје. По предавањето Пенелопа Стаматоска од VR-port ќе го презентира 3D моделот на „Духовите на Африка“, кој ќе овозможи виртуелна прошетка низ изложбата дури и откако ќе биде затворена. Исто така ќе се направи и презентација што ќе ја сумира изложбата и придружните настани поврзани со неа, а потоа ќе се одржи и последното разгледување на изложбата кое ќе биде проследено со африканска музика

 

Автор:

Слични статии

Напишете коментар

Вашата е-пошта адреса нема да биде прикажана во коментарите. Задолжителните полиња се означени со *