Култура

Која е тајната на чудната усогласеност на пирамидите

Пирамидите во Гиза со векови ги интригираат истражувачите за тоа како Египќаните успеале да изградат толку импресивни структури без модерна технологија. Едно од најконтроверзните прашања е како структурите се толку совршено усогласени. Целокупните плоштадни страни на Големата пирамида од Гиза се 138,8 метри. Тие се прилично прави и речиси совршено усогласени по кардиналните точки, север-југ-исток-запад. 
– Градителите на Големата пирамида на Кеопс ја усогласиле со кардиналните точки со точност од една петнаесеттина од еден степен – пишува археологот и инженер Глен Даш.
Всушност, сите три најголеми египетски пирамиди – две во Гиза и една во Дахшур, се извонредно усогласени, на начин на кој не би очекувале, со оглед на тоа што во тоа време немало беспилотни летала, шематски планови и компјутери. 
– Сите три пирамиди го прикажуваат истиот начин на грешка; тие ротираат спротивно од стрелките на часовникот од кардиналните точки – додава Даш. 
Постојат многу хипотези за тоа како го направиле тоа – користејќи ја поларната ѕвезда за да ги усогласат пирамидите или сенката на сонцето – но, никој не можел со сигурност да каже како успеале да ги усогласат.
 Во 2018 година Даш добил интересна идеја. Неговото истражување сугерира дека Египќаните пред околу 4.500 години веројатно ја искористиле есенската рамноденица за да го постигнат совршеното усогласување.  Рамноденица се смета за настан што се случува двапати годишно – кога рамнината на Земјиниот екватор поминува низ центарот на дискот на Сонцето, а должината на денот и ноќта се речиси еднакви. Претходно, мерењата на рамноденицата биле занемарени како можен начин на усогласување бидејќи се претпоставувало дека нема да обезбеди доволно точност. 
Но, најновото истражување на Даш покажува дека постои начин на кој ова би можело да функционира – со користење стап наречен гномон. 
За да го потврди ова, Даш направил свој експеримент, почнувајќи од првиот ден на есенската рамноденица во 2016 година, 22 септември 2016 година. Тој користел гномон за да фрли сенка. Тој ја следел точката на сенката во редовни интервали, формирајќи мазна крива на точки. На крајот од денот, со затегнато парче жица, тој пресретнал две точки на кривата и создал речиси совршена линија што се протега на исток-запад. Ова е познато и како индиски кружен метод, а експериментот можете да го погледнете подолу.

Даш истакнува дека степенот на грешка е малку спротивен од стрелките на часовникот – што е слично со малата грешка што се наоѓа во усогласувањето на пирамидите на Кеопс и Кефрен во Гиза и црвената пирамида во Дахшур.  
Иако неговиот труд покажува дека голема е веројатноста да ја користеле оваа технологија за усогласување на пирамидите, сè уште не постојат цврсти докази дека тоа бил случајот.

– За жал, Египќаните не оставиле многу докази. Не се пронајдени инженерски документи или архитектонски планови што даваат технички објаснувања за тоа како древните Египќани ги усогласувале нивните храмови или пирамиди – пишува Даш.

Автор:

Слични статии

Напишете коментар

Вашата е-пошта адреса нема да биде прикажана во коментарите. Задолжителните полиња се означени со *