Култура

Златна камера 300 за животно дело на ИФФК „БРАЌА МАНАКИ“ за Ед Лакман, кинематографер на „Керол“ и „Ерин Брплпвич“

Aмериканскиот кинематографер Ед Лакман е првиот лауреат на Златна камера 300 за животно дело на 40 –тото јубилејно издание на Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, што ќе се одржи од 14 до 21 септември во Битола. На денешната прес кинфоренција беше пуштена и видео пораката на Лакман, преку која тој се заблагодари на наградата и рече дека тоа за него значи уште едно поврзување со неговото источно европско потекло. „Во источна Европа ја најдов уметноста, во Америка животот“.

Игор Иванов – Изи, претседател на Друштвото на филмските професионалци рече дека ИФФК „Браќа Манаки“ е најзначајниот проект на ДФРМ и дека и оваа година ДФРМ ќе ја додели наградата „Голема ѕвезда на македонскиот филм“.

 

Директорката на фестивалот „браќа Манаки“, Гена Теодосиевска истакна дека подготовките за јубилејното издание се интензивни:

„И додека сите заедно со Иванов и со Благоја Куновски работевме напорно на оваа издание, паралелно работевме и на други наши соработки, веќе ве известивме дека фестивалот ја доби големата награда на Имаго за особени заложби во областа на филмската уметност. Наш претставник презентираше пет кратки македонски филмови на фестивалот за краток филм во Познањ, Полска и претставивме пет млади режисери. Минатата недела во Данскиот филмски институт претставивме македонски играни филмови од помладата генерација наши режисери и затоа мислам дека овој фестивал прераснува во партнер на европските и светските фестивали што беше и нашата мисија – фестивалот да не биде само прикажување филмови, туку да биде оска на поврзување на нашите филмски автори со европските и светските филмски автори“, рече Теодосиевска. Таа информираше дека годинава терминот на фестивалот е поместен порано заради совпаѓањето со фестивалот во Сан Себастијан и можноста повеќе филмски критичари и новинари, особено од регионот, да можат да го проследат „Браќа Манаки“.

Едвард (Ед) Лакман веќе подолго време бил еден од кандидатите за наградата за животно дело и нов член во клубот на великаните на „Браќа Манаки“, рече Благоја Куновски – Доре. Тој додаде дека името на Лакман е на самиот врв не само на американскиот, туку и на светскиот филм и е вистинско задоволство што тој ја прифати поканата да дојде на фестивалот.

„Лакман со децении е во врвот на американската кинематографија и повеќе пати номиниран за Оскар. Но сега ние со задоволство му го даваме нашиот Оскар, Златната камера 300 за животно дело, којашто тој апсолутно ја заслужува. Имајќи го за нов лауреат на Златната Камера 300 за животен Опус, со инспиративната димензија на неговата неуморна творечка енергија и со сета негова хумана, алтруистичка благородност-во ликот на Ед ЛАКМАН, прославата на  40 Јубилеј на Браќа Манаки, добива најсоодветен чин на воспевање на уметноста на кинематограферите“, рече Куновски.

На прес конференцијата се обрати и директорката на Центарот за култура, Маја Андоновска Илиевска, која извести дека оваа година особено внимание Центарот ќе посвети на Фестивалот, со оглед на јубилејното издание. Таа кажа дека не ги добиле бараните средства за посовремена техничка опрема од Министерството за култура, но дека добиле нов агрегат и Центарот ќе  одговори на високите критериуми на фестивалот.

Од името на Општина Битола се обрати Евгенија  Бекташ Јосифовска која рече фестивалот „Браќа Манаки“ е дел од годишната програма за култура на општина Битола. „И организационо и финансиски фестивалот влегува во нашата програма. Како и секоја година, така и оваа фестивалот го помагаме со сместување на гостите и делумно во печатениот материјал, како и во други организациски работи“, рече Јосифовска, која додаде дека Општина Битола многу се гордее со овој фестивал.

Слични статии

Напишете коментар

Вашата е-пошта адреса нема да биде прикажана во коментарите. Задолжителните полиња се означени со *