Култура
 • Истекува рокот за исполнување на препораките на УНЕСКО за Охрид

  Пред истекот на рокот што УНЕСКО ѝ го постави на Македонија за да преземе активности за проблемите во Охрид и охридскиот регион како заштитено природно и културно наследство, министерот за култура Асаф Адеми и претседателот на комисијата за управување со Охридскиот регион, Зоран Павлов реферираа пред собраниската Комисија за култура за тоа што е реализирано…

  Continue Reading ...
 • Со програмата Критичка култура низ филмови завршува фестивалот КРИК 03

  На годинашното издание на фестивалот КРИК во делот насловен: Критичка култура низ филмови, утре (недела, 16 декември) и на 17 и 18 декември, во Џебното кино во МКЦ ќе бидат прикажани три филма по избор на Петар Милат, публицист и филозоф од Загреб.  Станув збор за филмовите „The Waldheim Waltz“ (2017) во режија на Ruth…

  Continue Reading ...
 • Промоција на „Мало фолио за театар“ со театарски критики, студии и осврти, записи од фестивали и интервјуа

  Утре,  вторник 11 декември, во Музејот на современа уметност во 19.30 часот, ќе се одржи промоцијата на книгата  „Мало фолио за театар“ од Иван Додовски, а промотори ќе бидат, Владимир Милчин, Никола Ристановски и Искра Гешоска. Специјален гостин на промоцијата е Милица Стојанова.  Овој исклучителен труд, чија промоција е во рамките на КРИК 03,  содржи предговор, четири поглавја, прегледна театрографија…

  Continue Reading ...
 • Џослин Пук – Наоѓам инспирација на необични места

  Книгата  „Уште музика и муабети“ на новинарот Ненад Георгиевски е втора во серијата изданија и е уште една колекција на интервјуа со домашни и со странски музичари, фотографи, режисери и дизајнери што се работени во период од 17 години, од 2001, па сè до 2018 година. Промоцијата на книгата ќе се одржи на 10 декември…

  Continue Reading ...
 • Врачена државната награда „Св.Климент Охридски“

  Во чест на празникот „Свети Климент Охридски“ во Собранието на Република Македонија, осми делември, беше врачена истоимената државна награда за 2018 година. Наградата „Св. Климент Охридски“ е највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на воспитанието, образованието, културата, уметноста, здравството, заштитата и унапредувањето на човековата околина и во социјалната дејност од јавен интерес на Република Македонија….

  Continue Reading ...
 • Збогум Љубиша Георгиевски!

  Со Љубиша Георгевски имам поминато едно претпладне. Надвор од театарот, надвор од книжевноста,.. внатре во средиштето на животот, во неговата амбасадорска резиденција во Софија 2002.  Бев на зимување со децата во Банско. Изгубивме пасоши, пари, сѐ… Беа празнични денови, беше -20, ништо не работеше… Немав пари, немав документи, сама со две мали деца. Се јавував по…

  Continue Reading ...
 • Почина Јован Ристов, основачот на Управата за заштита на културно наследство

  Вчера во Скопје ненадејно почина Јован Ристов, на 69 годишна возраст, истакнат правник во сферата на заштитата на културното наследство. Тој е основач и прв директор на Управата за заштита на културното наследство. Ристов беше истакнат правник што се бореше за заштита на културното наследство. Беше основач и прв директор на Управата за заштита на културното…

  Continue Reading ...
 • Почина Љупка Џундева, тивката дама на македонското актерство

  Tеатарската уметност во Македонија денеска загуби уште еден легендарен актер. Почина Љупка Арсова Џундева (1934-2018), тивката дама на македонското актерство, соопшти утринава Македонскиот народен театар. Џун­де­ва беше оли­це­тво­ре­ние на те­а­тар­ска­та умет­ност кај нас, ко­ја со сво­и­те впе­чат­ли­ви уло­ги и на фил­мот, те­ле­ви­зи­ја­та и на ра­ди­о­то во те­кот на из­ми­на­ти­те 60 го­ди­ни оста­ви не­из­бриш­ли­ва тра­га во…

  Continue Reading ...
 • Промоција на „Уште музика и муабети“ од Ненад Георгиевски

  Промоцијата на книгата „Уште музика и муабети“ на новинарот Ненад Георгиевски во издание на „Полица“ ќе се одржи на 10 декември со почеток во 20 часот во МКЦ-ресторанот. Книгата е втора во серијата изданија и е уште една колекција на интервјуа со домашни и со странски музичари, фотографи, режисери и дизајнери што се работени во…

  Continue Reading ...