Култура
izlozba vasko taskovski

Изложба на академик Васко Ташковски

Академик Васко Ташковски има значајно место на македонската современа ликовна сцена. Тој е еден од најплодните и најреномираните македонски ликовни уметници. Изложбата, вечерва,  ќе ја отвори академик Луан Старова, секретар на Одделението за уметност на МАНУ.

izlozba vasko taskovski

Тој е жива легенда на македонскиот современ ликовен израз, еден од најплодните, најеминентните македонски ликовни уметници. Роден, 1937 година, покрај сликарството, се занимава и со наменска сценографија за театар, ТВ и филмски проекти, како и сценографии за разни манифестации, музички и театарски фестивали, мултимедијални перформанси.. Академик Васко Ташковски реализирал и голем број самостојни изложби, во Македонија и надвор од неа, Каиро, Париз, Анкара, Њујорк, Виена….

Неговото уметничко изразување го има остварено и во други кретивни сфери. Тој се јавува како илустратор на повеќе  изданија. Исто така работел и на наменска сценографија за театар, ТВ и филмски проекти, како и сценографии за разни манифестации (муз. и театарски фестивали, мултимедијални перформанси.. Дипломира на Академијата за применета уметност во Белград, 1964 год. Покрај сликањето во маслена техника, работи активно и акварел, цртежи и графика.

Слични статии