Култура

Хепенинг на „Кокино“ со Џајковски, Ибраими и „Фолтин“ за поплавените подрачја

На мегалитската опсерватоија „Кокино“ во недела на 21 август ќе се одржи културно-едукативен хепенинг насловен „Кокино-Тврдина на сонцето. Настанот ќе биде од хуманитарен карактер и сите донирани средства од посетителите ќе бидат наменети за жителите од поплавените подрачја.

Како дел од  програмските активности кои ќе започнат во 17 часот, за посетителите ќе бидат организирани едукативни тури до опсерваторијата,  ќе се одржат и повеќе работилници за керамика, филигран, компостирање, оригами, а паралелно ќе се одвиваат и предавања од областа на астрономијата. Во вечерните часови со почеток во 19 часот ќе се одржи поетско читање по што следува музичка програма во чии рамки ќе настапат Мухамед Ибраими, Фолтин иКирил Џајковски. Настанот планирано е да заврши околу полноќ  со проекција на краткометражни филмски проекции во рамките на кино под отворено небо.

Претходно како дел од четиригодишниот проект „Кокино –македонски бренд“ кој е во насока на промоција и афирмација на првото регистрирано планинско светилиште од бронзено доба на територијата на Република Македонија беа реализирани низа настани. Во Археолошкиот музеј на Македонија беше одржан Меѓународниот научен симпозиум  на тема  „Кокино – археолошки и астрономски аспекти – паралели и искуства“ и изложба на фотографии од локалитетот Кокино видени низ објективот на  еден од најистакнатите македонски фотографи Љупчо Илиевски, додека Музејот во Куманово ја реализираше изложбата „Кокино – тврдина на Сонцето“  на која беа презентирани околу 150 артефакти откриени за време на археолошките истражувања на овој локалитет.

Слични статии

Напишете коментар

Вашата е-пошта адреса нема да биде прикажана во коментарите. Задолжителните полиња се означени со *