Култура

Едноставни идеи во проектите „направи сам“

Долги години човекот создава накит и се украсува со него. Накитот може да се прави од различни видови материјали, но скапоцените камења, скапоцените метали, монистите и школките се оние кои се широко распространети.

Накитот низ историјата, се користел за да одбележи одреден статус, како на пример во стариот Рим само одредена класа луѓе носеа прстени, подоцна со закон било одредено кој може да носи таков вид накит и повторно врз основа на класата. Прописите на културата одиграа значајна улога. На пример, во 19-тиот и почетокот на 20-тиот век кога некој од западот носел обетки се сметало за женственост. До неодамна, покажувањето на накитот за тело, како што е пирсот, стана знак за припадност и некои групи луѓе тоа го сметаат за храброст а други пак се сосема против тоа. Првите знаци на накит водат потекло од луѓето во Африка. Во Бломбос пештерата се пронајдени исдупчени монисти кои упатуваат кон накитот од школки. стари стари 75, 000 години.

Последниве години бижитеријата станува се повеќе популарна. Достапноста да се купат различни материјали и идеите од интернетот, привлекуваат многу ентузијасти да започнат  сами да си изработуваат накит. Овде ви пренесуваме неколку идеи кои можете сами да ги изработите дома.

8b14a9e44b9f2095ac3b5ea75646a6951bf055e4ff0612736c178ea41f820c66 2b5bbac83abc02b79a4fca41c1b153a9 03a5e7360590cf64c0fa40f6a712cd96 3d57e91c7d42b97f6f4709476a823237 4bf70895ea6ffdc3c1524fac886c1520 5c28b64d9bc4b08d3a18cc7b3565395b 6ea684e37658e7c8102113f54d36c4d0 7d774f27ec57cbc768a0d17b87d05461 7fa765c0386ab02046eeb557b8771544 8db83416cfd2624d167b6313d1583170 9df7f29a3186b479b4120abb45d9fe56 29fb13e88c5b0b14d3853e36ccddf656 62c2a8cee9341b4874035650d71a046e 87b1e7c9ed52fa2d32be0cd60229438d 97ba678d076ce1617ec2c636f85a5f6f 626d5470955b822d4d3f0b52afb65e2f 825f6f9c6689d3f96515044edba38986 797671a9b9086eaa1488493f3bbe2834 826417bf7dea65c626c5d99c8e255139 1606095ba94dc53e5edf2441a3fc395c 17026390a7d2188ac90065ce4b7467e5 a77b64f86f9eada88d24d152ac39f778 b6dcafd96972b8cd7d4ec2e7c748a953 b6f44476d3a6823fd5d352179610a422 b143a5b424e03cf0914b10d92f892e9b b655a80c38cb332a32476ddd4617f013 c9e73462c5e9e8fee8801f6c659c4abd c8668e86a6970ee39915500b64121576

 

Автор:

Слични статии