Култура

Премиера на претставата „Прекината Одисеја“ во МНТ

Утре, 17 септември, на сцената на Македонскиот народен театар, ќе биде изведена претставата „Прекината одисеја“, од авторот Роберт Урбањски. Оваа претстава што премиерно ќе биде изведена во МНТ  е копродукциски проект на Македонскиот народен театар и театарот „Хелена Моджејевска“ од Легнице, Полска, во режија на Јацек Гломб, музиката е  на Горан Трајкоски, а сценографијата и костимите на Малгорзата Буланда.

Драматургот Роберт Урбањски рече дека зборува за приказна што во одредено време ги поврзува нашите народи, кои што до денеска топло зборуваат едни за други. Изрази надеж дека судбината на тие луѓе и топлина што ја покажале меѓусебно со оваа претствата ќе биде продлабочена и дека во иднина тие односи и релации ќе бидат уште подлабоки.

Полскиот режисер Јацек Гломб изрази радост што делото кое го подготвуваат веќе две години доаѓа до своето финале. Директорот на МНТ Дејан Пројковски рече дека во сабота ќе се оствари двегодишниот сон на театарот „Хелена Моджејевска“ и МНТ.  „Прекината одисеја“ е претстава за која во изминатите две години двата театри сонуваме заеднички да раскажеме една голема приказна за која работејќи разбравме дека е главниот мост меѓу Полска и Македонија. Претставата не е учебник по историја, и не би сакал никој понатаму претставата да ја третира како историски чин. Ова е театарски чин, што исклучиво се занимава со судбините и страдањата на децата бегалци. Не би сакал таа да биде дел од дебати за историски факти, бидејќи е уметнички чин кој е базиран на факти, меѓутоа од личните драми и случувања на децата бегалци, рече Пројковски.

Посочи дека, како што е договорено меѓу двата театри, претставата понатаму ќе биде дел од фестивалската понуда и во следните неколку години и ќе се прават напори таа да гостува во што повеќе земји и фестивали. Уметничкиот директор на МНТ Тони Михајловски рече дека иако претставата најверојатно доцни многу години, подобро е некогаш, отколку никогаш да биде реализирана.

– Она што Полска го има направено за македонските деца во тоа време е неопишливо . Љубовта која им е дадена, а претходно одземена, животот кој им е овозможен на тие луѓе и нивните приказни ќе бидат вплетени во оваа приказна, рече Михајловски.

Претставата ќе биде изведена во Македонија и во Полска, на македонски и на полски јазик со актери од двете држави. По премиерата на 17 септември во Скопје, на 18 и 19 септември ќе има две репризи.

Претставата ќе гостува и во Куманово, на 20 септември, на  21 септември патува во Велес, на 22 септември во Штип, 23 септември во Струмица, на 26 септември во Охрид, на 27 и 28 септември во Битола и на 29 септември во Прилеп. Во втората половина на ноември годинава претставата ќе се игра во повеќе градови во Полска.

Во претставата играат околу 30 актери од Македонија и Полска. Од ансамблот на МНТ играат актерите Владо Јовановски, Софиа Насевска-Трифуновска, Сашка Димитровска, Снежана Коневска – Руси, Билјана Јовановска, Борче Начев, Томе Витанов и Трајче Ѓоргиев.

Проектот е поддржан од Министерствата за култура на Македонија и на Полска. Претставата ќе биде дел и од програмата со која Министерството за култура ќе се претстави на манифестацијата „Вроцлав, европска престолнина на културата 2016 година“.

Слични статии