Култура

Скопје на светска листа на (не)инвентивност

Скопје е на дното на листата којашто ја покажува инвентивноста на градовите во светот. Главниот град се  најде на 430 место на листата на инвентивни градови на која се најдоа 442 града од целиот свет. На првото место на светската листа е Лондон, а по него се Сан Франциско, Виена, Бостон и Сеул. Листата (којашто можете да ја погледнете на линкот http://www.innovation-cities.com/innovation-cities-index-2015-global/9609 , е правена  врз основа на анализата на институтот „Ту тинк нау“ (2thinknow), со седиште во Мелбурн, Австралија. Скопје го делат 12 града од последното место и е во друштво на танзаниски Дар ес Салаам, Тегусигалпа од Хондурас, Алжир, белоруски Минск, пакистански Лахор и други.

Листата се составува врз основа на 162 податочни индикатори, а е заснована на основните фактори како што се здравјето, богатството, популацијата или географијата.

skopje

Од другите балкански градови, Белград е на 101. место, Љубљана на 154-то, Софија на 254-то, а Загреб на 237-то.

Според институтот, заеднички за развиените градови се подобрувањето на економските услови, стартап-претпријатијата и технолошките сектори, во кои македонскиот главен град очигледно не е успешен.

Индексите на Ту тинк нау се објавуваат секоја година со предусловите за иновации во секој град на листата, а во 2015 година на глобално ниво во индексот се наоѓаат 500 града.

Според индексот, градовите со повеќе иновации имаат повисоко економско производство и се најдобрите дестинации за инвестирање во комерцијални производи, услуги или социјални иновации без одреден индустриски фокус.

Автор:

Слични статии