Култура

Улиците на Сеул после секој дожд доживуваат магична промена

Група на дизајнери од Јужна Кореја, одлучиле да ги украсат нивните градови во живи и весели бои во борбата со депресијата која се населува кај граѓаните за време на долгиот период на дождливи денови, кои траат и со недели.

Project-Monsoon-Rain-Street-Art-3

Во желбата да се направи нешто и да се разбие депресијата кај граѓаните како резултат на неколку дождливи недели го смислиле проектот „Мунсун“ збор кој го означува дождливиот период во оваа земја, кога дождовите траат непрекинато и по три недели.

Project-Monsoon-Rain-Street-Art-9

0fb27623964881.56356d5843dfb
Дизајнерите користеле посебна боја осетлива на влажност и е невидлива додека не се навлажни.

street-murals-appear-rain-south-korea-10
Тие ги насликале улиците за да ги оживеат улиците за време на дождливиот период. А со овој проект тие го промовирале и градот Сеул како одлично туристичко место што вреди да се посети и за време на дождовите.

Автор:

Слични статии