Култура

Промовирано адаптираното издание „Автобиографија“ од Прличев

Во рамки на манифестацијата „Прличеви беседи“ денеска, (6 февруари) во родната куќа на Григор Прличев во Охрид беше промовирано адаптираното издание на Прличевата „Автобиографија“ од Славе Ѓорѓо Димоски. Станува збор за авторски труд на Димоски во кое тој го поедноставува стилот, па и содржината на текстот во „Автобиографијата“ на Прличев, дело што во својата оригинална форма претставува обид на самиот Прличев за создавање словенски есперанто, јазик во која доминира охридски дијалект со мноштво грчки, бугарски и руски зборови. За адаптираната верзија на Димоски зборуваше Димитар Пандев, кој меѓу другото истакна дека да се приопшти денес Прличев на стандарден јазик, значи да се сфати мислата на Прличев, неговата мисла што знаела мера и збор, со забелешка дека не случајно една од книгите на Славе Ѓорго Димоски носи наслов „Мерач на зборови“.

„Потегот на Прличев ретко кој ќе го сфати во негово време, го сфаќаме денес со сето она што сме го надградиле над преродбенското дело и на црковно-народната борба на Прличев, и го освежуваме повторно денес со творечкото разоткривање и осовременување на Славе Ѓорѓо Димоски. Вклопувајќи ги во диптихон, Димоски му дава централно место на Прличевото преродбенско епохално дело, зашто го вклопува меѓу просветителската идеја на Јоаким Крчоски, бездруго најчитаниот автор во Охрид во 19 век. И современата македонска литература исполнета диптихони и триптихони, како што е ’Триптихонот’ на Славе Ѓорѓо Димоски, јазичен триптихон од митологијата и антиката се’ до денес. Се’ е во врската меѓу просторот и времето и таму сме сите ние, заедно со Прличев“, истакна Пандев. Чествувањата во рамки на „Прличевите беседи“ беа вчера заокружени со традиционалната „Прличева визита“, како и со приредби на образовните институции од Охрид. Големиот поет Григор Прличев почина на 4 февруари пред 124 години. Тој пред век и пол беше овенчан со Лаворов венец во Атина за неговата поема „Сердарот“.

Автор:

Слични статии