Култура

Видео коешто успива 10 милиони луѓе

Се повеќе луѓе на планетава имаат проблем со спиењето, односно со тешкотии да заспијат. Секако, тука се повеќе причини што ги носи современиот начин на живот, почнувајќи од стресни ситуации, брзото темпо на живот, многубројните обврски коишто треба да се завршат во текот на денот и не прават да се чувствуваме во цајтнот ситуација, и можеби најважната, оддалеченоста од природата и седење во затворен простор.

Една такво видео, коешто трае осум часа, прикажува дел од природата каде се слушаат прекрасни звуци на течење на вода и песната на птиците снимано во Ирска. Видеото покажува еден ист кадар: мост на река опкружен со шума, каде се слуша жуборењето на водата и песната на птиците. Автор на ова видео е уметникот Џон Лосон кој не бил свесен дека видеото ќе им помогне на луѓето од целиот свет, од каде почнал да добива писма од импресионирани луѓе од видеото што им помагнало во борбата против несоницата.

Видеото можете да го најдете на Јутуб и да ги испробате ефектите што тоа ги пружа.