Култура

Витни биеналето во Њујорк го дава пресекот на новата американска уметност

Изложбата Витни Биеналето на Витни музејот во Њујорк, (Whitney Museum) на којашто уучествуваат 63 уметници и колективи од целата земја, е отворена од понеделник за медиумите и за прв пат главниот настан  се одржува на новата зграда на овој музеј. во „Meatpacking District“. 

Витни Биеналето, е изложба на современата американска уметност, обично од страна на младите и помалку познати уметници, во Витни музејот на американската уметност во Њујорк, САД. Настанот започнал како годишна изложба во 1932 година, а првиот биенале се одржало во 1973 година.  Витни шоу генерално се смета за еден од водечките емисии во светот на уметноста, често пати ги поставува водечките трендови во современата уметност. Тоа помогна да се донесат уметници како Џорџија О’Киф, Џексон Полок и Џеф Кунс на највисоко ниво.

Изложбата којашто ќе биде отворена на 17 март и ќе трае до 11 јуни е исполнета со разновидност во поглед на стиловите, медиумите  и учесниците. Има многу сликарство, разновиден избор на уметници, како и широк спектар на различни видови уметност, од традиционалните масло и акрил на платно и скулптура, па до нова виртуелна реалност, видео игри и филм.

Кураторите Кристофер Лу и Миа Локс избрале и 11 учесници родени во странство и седум уметници кои работат надвор од САД, рефлектирајќи го, на тој начин, преиспитувањето на критериумите на Музејот Витни, за тоа што значи да се биде Американец и што се одредува како американска уметност. Еве еден поглед на Биеналето. 

Извор:artnetnews

.

Автор:

Слични статии

Напишете коментар

Вашата е-пошта адреса нема да биде прикажана во коментарите. Задолжителните полиња се означени со *