Култура

За цвеќето и градината користете прашок за печиво

Многу од проблемите што се јавуваат на вашите цвеќиња и разни зеленчуци можете да ги совладата на едноставен начин, со прашок за печиво. Еве во кои случаеви помага ова средство.

Габи

Измешајте 4 лажици прашок за печиво со околу 4 литри вода и ќе добиете домашен препарат за уништување на габи од вашите билки.

Црви или гасеници што живеат во зелка

Измешајте иста количина на прашок за печиво и брашно и со оваа мешавина посолите врз зелки, брокули, карфиол. Црвите ќе исчезнат

Цвеќе

Цвеќето кое вирее во алкална земја, како што се бегонии и хортензии, се става една лажица прашок за печиво во вода и се полива цвеќето. Оваа мешавина ќе им помогне да растат поубаво и подобро да цветаат.

Компост

Ако компостот непријатно мириса, додајте кесичка или повеќе од прашокот за печиво и непријатната миризнба ќе исчезне.

Саксии

Пред да ставите земја во саксиите, премачкајте ги во тенок слој со прашок за печиво. Билките ќе останат подолго време свежи.

Мравки

Прашокот за печиво е добар и за справување со мравчјата наезда.

Tagged with:

Автор:

Напишете коментар

Вашата е-пошта адреса нема да биде прикажана во коментарите. Задолжителните полиња се означени со *