Култура

Гигантските полиња од цветови личат на уметнички дела

Воздушната снимки на холандските лалиња во цут се повеќе од зачудувачки. Полињата со лалиња, во општината Ана Paulowna, во Северна Холандија, привлекуваат илјадници туристи секоја година, кои доаѓаат да ги видат зачудувачките глетки од шарени бои на цвеќиња. 

Повеќе од три милијарди лалиња се процветуваат секоја година, а две третини од различни цветови се извезуваат, главно во САД и Германија. Сезоната на лалето започнува во март и ќе трае до август со неколку емисии на садење низ целата земја, но глетките од цвеќиња, несомнено, се најспектакуларните во ова време од годината. 
Одгледување на цвеќе започнало пред повеќе од 400 години и денес Холандија произведува повеќе од девет милијарди цветови секоја година, од кои две третини се извезуваат во странство.

Рамномерно распоредени, бројката на цветовите е доволна за секој човек на Планетава да добие по два цвета

 

Холандија е најголем извозник на лалиња во светот и таа бројка се искачи на три милијарди на годишно ниво

 

 

Фотографиите се на Normann Szkop објавени во MAIL Online

 

Автор: