Култура

Неверојатни откритија -дури и по векови, ентериерите се неверојатни

Во април 1819 година, кога британскиот офицер Џон Смит бил во потрага по тигар низ џунглата надвор од Мумбаи, наошол на чудна пештера, со влез скриен меѓу жбунови и дрвја.  Она што следело потоа се фасцинантни резби во карпа …

1

Фигури изрезбарени во карпа.  Но, тоа е само почеток

2

Понатамошните истражувања откриле цел систем на храмови и споменици врежани директно во карпа

3

И 30 различни пештери…

4

Експертите веруваат дека тие биле изградени околу 200 година п.н.е. како резултат на повлекувањето на будистичките монаси за време на страшна монсунска сезона

5

Секоја од пештерите е уникатна, со комплексно дизајнирани влезови и ентериери

6

Пештерите во голема мера беа напуштени во 7 -от век, но останаа свети места за локалното население

7

Многу од резбите го прикажуваат животот на Буда и неговите  инкарнации

8

Исто така, постојат голем број слики, а многу од нив се многу добро сочувани

9

Неверојатно е колку многу бои и детали се уште останале по сите овие години

10

Една од популарните теории околу пештерите е дека тие се изградени за да се усогласат со космолошките и солстициумските настани

11

Пештерите 19 и 26 се совршено усогласени со зимскиот и со летниот солстициум

12

Во одредени денови, сонцето сјае директно преку дупките во нивните покриви, осветлувајќи ги верските прикази внатре

13

Дури и по векови, ентериерите се уште се апсолутно неверојатен

14

15

Голем напор и голема прецизност биле потребни, особено што тие морале да го направат тоа со релативно ограничени алатки.

16

Но, ние никогаш нема да знаеме точно како тие успеале да ги изградат овие неверојатни пештери

17

Boredom Therapy

Автор:

Слични статии