Култура

Добитник на Нобеловата награда за литература е Казуо Ишигуро

Британскиот писател Казуо Ишигуро е добитник на Нобеловата награда за литература за 2017 година. Иако од познавачите не беше сметан помеѓу фаворитите, Нобеловиот комитет соопшти дека Ишигуро ја добива наградата поради „огромната емоционална сила на неговите романи, кои ја откриваат бездната под нашето илузорно чувство на поврзаност со светот“.

При прогласувањето на новиот нобелов лауреат, секретарката на Шведската академија Сара Даниус, го опиша стилот на Ишигуро како „мешавина на литературниот јазик на Џејн Остин и Франц Кафка, со мала доза на Марсел Пруст“. „Тој е писател со огромен интегритет. Не гледа настрана, туку разви сопствен естетички универзум“, додаде Даниус.

Ишигуро е роден 1954 година во Нагасаки, Јапонија, а неговото семејство се преселува во Велика Британија кога тој имал пет години. Се смета за еден од најпознатите современи писатели на англиски јазик. Досега напишал осум книги, додека пишува и сценарија за филм и телевизија. Има четири номинации за Букеровата награда, додека во 1989 година ја освојува оваа престижна книжевна награда за романот „Остатокот од денот“ (The Remains of the Day). Ишигуро е 114-тиот добитник на Нобеловата награда за литература.

Слични статии

Напишете коментар

Вашата е-пошта адреса нема да биде прикажана во коментарите. Задолжителните полиња се означени со *