Култура

Амица Добра е ѕвезда на фестивалот „Киненова“

Аница Добра доаа во Скопје на меѓународниот филмски фестивал „Киненова“ за да ја прими наградата за особен придонес во светската филмска уметност. Последниве години оваа српска филмска и театарска актерка, која често се појавува во германски филмови не е многу присутна во јавноста, но овојпат таа доаѓа во Македонија, како гостинка на фестивалот „Киненова“,  како ѕвезда на фестивалот, кој ќе се одржи од тррети до 12 октомври.

„Покондирана тиква“, „Веќе видено“, „Собирен центар“, „Балкан експрес“, „Како пропадна рокенролот“, „Црниот бомбардер“…и уште многу други филмови имаат една заедничка нишка – актерката Аница Добра. Добра дебитираше во краткометражниот филм „Пера Панкер“, за филмот „Веќе видено“ во 1987 година на фестивалот во Пула доби награда, подоцна во „Балкан експрес“ уште еднаш ја потврди својата актерска способност и како пејачката во филмот, а во меѓувреме настапуваше во Атеље 212 и во театарот „Звездара“.

Во продолжение пренесуваме кратко интервју со позната српсла актерка. 

Според Вас како изгледаше работата на филм во деведесеттите, а како изгледа денеска?

  •  Не беа само деведесеттите години различни во однос на денешните прилики, туку и јас сум била различна во однос на она што сум денес. Тие години се веќе далечна историја. Крајот на осумдесеттите години беше период кога филмот во Југославија цветаше, беше во полна снага. Публиката ги полнеше кино салите и ја познаваше многу добро филмографијата на режисерите и глумците. За млад актер секако тоа беше многу подобра ситуација од оваа денес, која е доста неизвесна. Актерот можеше тие далечни години макар да добие шанса и да биде одговорен за својот пат, поточно кариера. Денес младите создавачи се многу посупериорни, пожилави, подобри од нас, но имам впечаток, поточно знам, дека многу, многу потешко доаѓаат до можност тоа и да го искажат.

Која Ви е најдрага улога на филм?

  • Најдрага улога е секогаш онаа која се работи во моментот. А секоја сум ја работела како да ми е прва и последна во животот. Така треба да биде. За рекапитулација секогаш има врем

 Играте во многу култни филмови со кои растеше и се развиваше публиката од овие простори. Како го доживувате тоа што една цела генерација млади се идентификуваше со „Црни бомбардер“? Дали тоа ви значи?

  • Една од моите најважни работи при создавањето на филмот „Црниот бомбардер“ е таа што нас глумците ( Драган Бјелогрлиќ и мене ), режисерот Дарко Бајиќ не поттикна да учествуваме во разработка на сценариото, не натера да мечтаеме и смислуваме нови сцени, а потоа ни поверува целосно дека такви изменети може да ги снимаме. Можеби тој дух, зачинет со добриот рокенрол на „Електричен оргазам“ и „Влада Дивљан“, некако генерациски беше препознаен и направи тој филм да биде гледан и слушан долги години.

Автор:

Слични статии

Напишете коментар

Вашата е-пошта адреса нема да биде прикажана во коментарите. Задолжителните полиња се означени со *