Култура

Балетот „Метаморфоза“ во МОБ

Вечерва, (вторник), на сцената на Македонската опера и балет, со почеток во 20 часот, ќе биде изведен балетот „Метаморфоза“.

Овој современ балет го проблематизира телото како субјект на состојби и сензации, како збир на афекти. Делото се бави со соматското истражување низ техниките и анти-техниките на телесното, на вертикалното и хоризонталното, симетричното и асиметричното. Работи со позиции и антипозиции, а е јукстапозиција на кохерентното, иако се бави со симетрија и асиметрија во кореографијата, но и во изведбата. Кореографското интервенирање во просторот не е преку техниката и формите, туку преку нивно генерирање целта е да се исцртуваат различни позиции на телата кои се менуваат во него. Менувањето во движењето, менувањето на телесното, односно неговото реформирање низ изведбеното, нуди интервенирање во она што е балет, односно нуди нови прегледи на балетското тело како ново, променето и де-вертикализирано.

Мислата го дава импулсот за процесот на движење да започне. Телото го создава звукот.
Танцувањето ја материјализира музиката, и дава форма. Трансформацијата може да се случи.
Може да биде аметаболична, хемиметаболична или хомометаболична…од нас зависи.
Перформанс за внатрешната трансформација која директно влијае на надворешното.
Оттука привлекува или одбива.

Концепт и кореографија: Ивана Коцевска
Музика: Филип Глас, Иван Пенов
Пијано : Дино Имери
Костимографија: Милена Атанасова
Фотографија/ постер : Сашо Алушевски 
 
Танчери:  Христина Наќевска, Ивана Димковска, Меланија Гоцевска, Медина Јусуфович, Виолета Карајанова, Мила Ниновска, Матеа Каревски, Теодора Ежовска, Јована Зајкова, Мирослав Митрашиновиќ, Ендру Кук, Бојан Мицев,Теодора Ставревска, Ивана Коцевска

Автор:

Слични статии