Култура

Премиера на „Мој термин“ во МНТ

Современата комедија „Мој термин“ премиерно ќе биде изведена утре на малата сцена во Македонскиот народен театар со почеток во 20 часот.  Претставата, со работен онаслов ТикТак, е поставена по мотивите на филмското остварување „TOC TOC (Trastorno Obsesivo Compulsivo во превод од шпански јазик означува опсесивно-компулсивно нарушување, на францускиот писател Лорен Бафи и шпанскиот режисер Виcенте Виљануева, во режија на Синиша Евтимов. Преводот на текстот во направи Благоја Бошковски, додека на адаптацијата на истиот работеа Синиша Евтимов и Благоја Бошковски.

Во претставата играат Јордан Симонов, Тања Кочовска, Оливер Митковски, Николина Кујача, Александар Микиќ, Сашка Димитровска и Александар Михајловски. Главното дејство во „Мој термин“ отвора повеќе прашања поврзани со опсесивно-компулсивните нарушувања, како хронични нарушувања карактеристични по обземачките несакани мисли (опсесии) и ритуализираните повторливи однесувања (компулсии), кои ви се чини дека сте принудени да ги направите. Изведувањето на ритуалите најчесто не носи никакво задоволство, а, сепак, тие нудат минливо олеснување за немирот генериран од обземачките мисли.

Во авторската екипа за визуелно обликување на претставата се сценографката Илина Ангеловска, костимографот Александар Ношпал и дизајнерот на маските – Горан Игњатовски. Извршен продуцент е Виктор Рубен, инспициент е Никола Кимовски, а суфлер е Тања Ивановска. Фотографиите ги направи Кире Галевски, додека дизајнер на плакатот е Димитар Димитров.

Првата реприза на претставата е на 17 мај, а следните изведби се на 27 и 29 мај. Сите дополнителни информации можете да ги најдете на официјалниот веб-сајт и ФБ-страницата на Македонски народен театар. Поради експлицитните реплики кои се употребени во текстот, претставата е наменета за возрасна категорија +18.

Слични статии