Култура

Храбрите жени

A propos идентитетите и нивното менување кај нашите „браќа“, најблиската историја ја памети и гордата и достоинствена Турчинка Хусније Емин Атасој (1946 -2004) којашто во 1984 на протестите поради насилна промена на имињата на Турците во Бугарија за време на живковистичкиот режим, качена на тенк ги бодрела своите сонародници да не ги потпишуваат изјавите. Уапсена, измачувана (чувана дури и во замрзнувач) , по затворската казна (Ваксберг, Т., Технология на злото I, II, Belgesel 2001) е протерана во Турција.

Во 1998 година, бугарскиот премиер Иван Костов ја посетува во Бурса каде што живеела по депортирањето, се наведнал, ѝ бакнал рака и ѝ се извинил во името на бугарскиот народ… за веќе во 1989 да протераат 345.000 Турци во Турција.

Се чини дека тоа им е омилен спорт.

Автор:Ѓул Ѓулче Астор

 Извор

Автор:

Слични статии