Култура

Почина познатиот ликовен уметник Илија Кочовски

Почина познатиот македонски уметник Илија Кочовски на 77 годишна возраст. Роден во Битола 1945 година, а дипломирал на Академија за ликовна уметност во Белград. Кочовски создаде уметност со впечатлив распознатлив ракопис во современото македонско ликовно творештво изразувајќи се преку цртеж графика и сликарство.

Во ликовното творештво и на јавни ликовни манифестации присутен е од 1967 година. Кочовски приредил 30 самостојни изложби, 17 со Ликовната група 77, учествувал на голем број групни национални и меѓународни изложби од кои позначајни се оние во Париз, Лондон, Глазгов, Стокхолм, Буенос Ариес, Белград, Љубљана, Софија, Варна, Канагава, Мелбурн, Харов, Рациборш, Вироинвал, Прахова, Анкара, Истанбул. Кочовски е ликовен уметник кој со своите уметнички експозиции ја афирмира битолската ликовна сцена низ светот. Член е на ДЛУБ, ДЛУМ и на Ликовната група ,,77“. Учествувал на повеќе ликовни колонии, симпозиуми… Добитник е на голем број награди од кои се издвојуваат: ЛИКУМ, Годишна изложба ДЛУМ 1985, Ноемвриска награда на Уметничка галерија Битола; 1988, Ноемвриска награ да за извонредни резултати во твореш твото Битола; 1991, Диплома на 1. Меѓународно графичко триенале Битола; 1994, Откупна награда на НУБ ,,Климент Охрид ски“ 1995, Мајска награда на ДЛУБ; 1996, Мијачки зографи, 27. Графичка изложба на ДЛУМ; 1998, наградата 4-Ноември на град Битола; 1999, Награда за Ex Libris Ријека-Хрватска; 2006, Награда ,,Б. Траиковски“ на ДЛУБ, Битола.

Автор: