Култура

Доделување на наградените уметници на ,,Остен”- Биенале на цртеж Скопје 2022

Годинешното доделување на наградите Остен – Биенале на цртеж Скопје/2022, ќе се одржи на 22 февруари во Чифте Амам. Во истата вечер, ќе бидат отворени изложбите, „Остен Арт Фесативал“ и 54. Светска галерија на карикатури 2021/22.

На Биеналето ќе бидат презентирани дела од 200 меѓународни уметници од 40 земји. Поради голем број на пристигнати дела, оваа година се пристапи кон селекција и жирирање од страна на Меѓународно жири.

Советот на амбасадори при “Остен” на ‘Биеналето на цртеж Скопје 2022’, одлучи годинешниот добитник на Гран-при за животно дело да му се додели на американскиот уметник и теоретичар Јозеф Кошут, еден од пионерите на концептуалната уметност. Наградата за Светско културно наследство ќе му се додели на Харменсон фон Ријн Рембрант од Холандија, и спаѓа во најзначајните сликарски имиња во  историјата на уметноста на Холандија, но, и на светската уметност.

Американскиот уметник и теоретичар Јозеф Кошут, еден од пионерите на концептуалната уметност.

Џозеф Кошут е еден од зачетниците на концептуалната уметност, којашто се појави во средината на 1960-тите, и стана едно од позначајните движења кое напредуваше во 1970-тите и остана влијателно до ден денес. Тој е пионер во употребата на зборови наместо визуелни слики од секаков вид и ја истражуваше врската помеѓу идеите и сликите и зборовите што се користат за нивно пренесување. Неговата серија од една и три инсталации (1965), во која тој состави предмет, фотографија од тој објект и зголемена фотографска копија од дефиницијата на речникот за него, директно ги истражуваше овие односи.

Покрај изложбата на наградени и селектирани уметници на “Остен” Биенале на цртеж Скопје 2022, во истовреме ќе се отвори изложбата на  селектирани-(наградени) карикатуристи на 54-та Светска галерија на карикатури Скопје 2022, на која ќе бидат доделени плакети на наградените уметници и карикатуристи, и признанија на соработници на “Остен”. Со  посебни Гран-при награди од Советот на амбасадори на “Остен” ќе бидат закитени сликарите Свето Манев (С Македонија) и Павле Пејовиќ (Црна Гора).

Автор: