Култура

Изложба на дела од црногорскиот уметник Петар Лубарда, еден од најголемите дарители на МСУ

Во Музејот на современата уметност – Скопје, на 1 март, ќе биде отворена изложба на дела од црногорскиот уметник Петар Лубарда, a ќеќ биде отворена до 31 март.
Изложбата ќе биде организирана како резултат на заедничката соработка на министерствата за култура на Црна Гора и на Република Северна Македонија, амбасадата на Црна Гора и Музејот на современа уметност – Скопје со покровителство на претседателот на Република Северна Македонија.
Во годината кога се одбележуваат 60 години од скопскиот земјотрес, на изложбата ќе биде претставен сликарскиот опус на Петар Лубарда, најзначајниот црногорски уметник и еден од најзначајните сликари на територијата на поранешна Југославија од втората половина на 20 век.
Во октомври 1963 година, Петар Лубарда ги подарил сите 26 дела од неговата изложба во Ниш, подоцна изложени и во Скопје, со што тој станал не само еден од првите туку и меѓу најголемите дарители на МСУ – Скопје. Музејот во својата колекција има вкупно 52 дела, помеѓу кои, 40 слики во техника масло на платно и лесонит, два акварела и десет цртежи што опфаќаат две и пол децении од кариерата на уметникот (1942-1966).

Куратори на изложбата се Благоја Варошанец и Владимир Јанчевски. Соработници на проектот се конзерваторите Љупчо Иљовски и Јадранка Милчовска. Дизајнот на промотивниот материјал е на Илиана Петрушевска.
Петар Лубарда (1907–1974) во меѓувоениот период студирал сликарство во Белград и во Париз, а од 1932 година до неговата смрт во 1974 година живеел во Белград. Неговиот особено експресивен фигуративен стил, кој се граничи со асоцијативна апстракција, му донесе широко меѓународно признание, вклучувајќи и една од трите меѓународни откупни награди за сликарство на Биеналето во Сао Паоло во 1953 година.
По подолго време пошироката јавност ќе има можност да ги види сите дела на Лубарда од Колекцијата на МСУ-Скопје, заедно со архивски материјали, кои се однесуваат на неговите изложби и донациите.
– Во време на кризи, катастрофи и воени судири што го обременуваат современиот свет, сметаме дека е важно потсетувањето на концептот за солидарност на кој се темели МСУ-Скопје и за важноста на меѓународната соработка, која се основа за унапредување на општествената сфера и справување со заедничките предизвици – истакнуваат од МСУ.

Автор: