Култура
 • kliment ohridski

  Објавени добитниците на државната награда „Св. Климент Охридски“

  Одборот за доделување на државната награда „Св. Климент Охридски“, согласно Законот за државните награди донесе одлука за доделување на државната награда „Св. Климент Охридски“ во 2015 година за највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на воспитанието, образованието, културата, уметноста, здравството, заштитата и унапредувањето на човековата околина и во социјалната дејност од јавен интерес на…

  Continue Reading ...
 • gradiste

  Истражувања на локалитетот Градиште кај Неготино

  На археолошкиот локалитет Градиште крај Неготино во тек се археолошките истражувања планирани за месец јули. Овој проект се спроведува веќе седма година и треба да го даде одговорот дали овој археолошки локалитет го крие античкиот град Антигонеа. Проектот го раководат вишиот кустос археолог Горан Санев од Археолошкиот музеј на Македонија и професорот Николас Секунда од…

  Continue Reading ...
 • tinariwen

  За крај на 14-ти „Оф фест “, групата бунтовници „Тинаривен“ од Мали

  Последниот ден од „Оф Фест“ беше резервиран со групата „ Тинаривен“ (Tinariwen).  Најавени како светска музичка сензација и виртуозни музички бунтовници, вечерва, публиката ќе има можност да ја слушне оваа шестчлена музичка група која светската слава ја достига во 2007 година со објавувањето на албумот „Aman Iman“ во 2007 година кој добива одлични оцени од…

  Continue Reading ...