Култура
 • ИСТОШТЕНОСТА НА ДУХОТ

  (Кон претставата „Соблазна во долината Шентфлоријанска“ од Иван Цанкар во продукција на Словенскиот младински театар од Љубљана. Режија: Вито Тауфер. Главни улоги: Блаж Шеф, Урош Каурин, Дарио Варга, Иван Годнич, Јања Мајзељ) „Соблазна во долината Шентфлоријанска“ е најзагадочната пиеса на Иван Цанкар чиј реализам и онака е на работ на маѓискиот третман. Во оваа во…

  Continue Reading ...
 • ПОРОКОТ И ИСКУШЕНИЕТО

  (Кон претставата „Баал“ од Бертолт Брехт во продукција на Словенскиот младински театар од Љубљана во режија на Вито Тауфер. Главни улоги: Иван Годнич, Јуре Иванушич, Урош Мачек, Роберт Пребил, Матеј Рецер) Првата пиеса на Бертолт Брехт е особена и прецизна апотеоза на современиот антихерој чии пороци стануваат вирални и совршено привлечни. „Баал“ е пророчка пиеса…

  Continue Reading ...
 • МЕТАМОРФОЗА НА ОЧАЈОТ

  (Кон „Три сестри“ од Антон Павлович Чехов во режија на Разван Мурешан во продукција на Народниот театар од Клуж Напока, Романија. Главни улоги: Ирина Винце, Санциана Тарца, Дијана Булуга, Космин Станила, Максим Мирон) На самиот почеток од дваесеттиот век, Антон Павловвич Чехов ја подарува на светот неговата претпоследна пиеса, „Три сестри“, пиеса густа со текст,…

  Continue Reading ...
 • ОДЛЕТУВАЊЕ НА ИДЕНТИТЕТОТ

  (Кон претставата „Сите сме птици“ во режија на Слободан Унковски, во продукција на Македонскиот народен театар од Скопје. Главни улоги: Дамјан Цветановски, Сара Климоска, Ѕвездана Ангеловска, Николина Кујача, Никола Ристановски) Важди Муавад е драмски автор кој пишува за апатридите чија припадност секогаш е прашање на идентитетската флуктуалност. Како либански емигрант тој во целата своја библиографија…

  Continue Reading ...
 • Горчливиот незаборав и лузните што никогаш не се бришат

  (Кон претставата „Рехниц – ангелот на уништувањето“ од Елфриде Јелинек во режија на Сабине Митерекер и во копродукција на Сараевскиот воен театар „Сартр“ со Хрватскиот народен театар во Мостар. Главни улоги: Селма Алиспахиќ, Јелена Кордиќ Курет, Џана Џаниќ, Сеад Пандур и Дражен Павловиќ) На 25 март 1945 година, на забавата на грофицата Маргит од Бетијани,…

  Continue Reading ...
 • Длабоко фундиран минимализам

  (Кон претставата „Народен непријател“ од Хенрик Ибзен во режија на Нина Николиќ во продукција на Македонскиот народен театар – Скопје. Главни улоги: Никола Ристановски, Ѕвездана Ангеловска, Благој Веселинов, Дарја Ризова, Сашка Димитровска) Ибзеновиот драмски опус е еден од оние што најконкретно кореспондира со денешното време. И „Нора“, и „Хеда Габлер“, а еве и „Народниот непријател“…

  Continue Reading ...
 • ДРУГАТА СТРАНА НА БИТСТВУВАЊЕТО

  (Кон збирката раскази „Двојна експозиција“ од Игор Анѓелков во издание на Или-Или, Скопје, 2022) Кога писателот пренесува сегмент од животот на хартија, неговите креативни конвулзии се движат во насока на околностите и внатрешните процеси и обратно. Тие осцилации изнедруваат една многу зачудна визура на секојдневието кое во принцип го формира нашиот животен тек. Во една…

  Continue Reading ...
 • КРСТОПАТОТ НА МИСТЕРИИТЕ И СУДБИНИТЕ

  (Кон романот „Столб што пее“ од Томислав Османли во издание на ВиГ Зеница, Скопје, 2022) Секоја појава на нова проза на Томислав Османли претставува книжевна тектоника каде што овој брилјантен раскажувач успева фактографијата да ја метаболизира со фикционалната предлошка низ еден многу интересен, типичен само за него раскажувачки инструментариум. „Столб што пее“ е артефакт во…

  Continue Reading ...
 • НЕОТКРИЕНИОТ АГОЛ НА ФАРСАТА

  (Кон „Витезите на лесната девојка“, по драмската предлошка на Корнелија Голи и Тамаш Олах во режија на Андраш Урбан и во продукција на театарот Деже Костолањи од Суботица. Гл. улоги: Тимеа Филеп, Андреа Веребеш, Дина Дедовиќ Томиќ, Бланка Хорват, Габор Месарош, Борис Кучов и Давид Бубош) Каде се актерските сензибилитети надвор од сцената и кои…

  Continue Reading ...
 • ГЛАСНОТО ЕХО НА ВОЈНАТА

  (Кон претставата „Таа ноќ ја видов“, по романот на Драго Јанчар, во драматизација и режија на Јанез Пипан, продукција на Словенскиот Народен театар од Марибор, Словенија, Југословенскиот драмски театар од Белград, Србија и Бургтеатарот од Биена, Австрија. Гл. улоги: Наташа Матјашец Рошкер, Блаж Доленц, Милан Мариќ, Владимир Влашкалиќ, Милена Зупанчич) Романот „Таа ноќ ја видов“…

  Continue Reading ...